Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Świąteczne pierniczki – łatwy przepis

Świąteczne pierniczki – łatwy przepis

Dużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. A co kojarzy się z tymi Świętami?? Świąteczne pierniczki, pachnące korzennymi przyprawami i bakaliami. Każdy ma swój sprawdzony przepis. Podzielę się moim, który znam z dzieciństwa i przygotowywany był w moim domu rodzinnym.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 0,5 kg miodu
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 kg cukru
  • 13 dag smalcu
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1/2 słoiczka dżemu/powideł

Przygotowanie:

Na początek w garnku rozpuść margarynę i smalec. Następnie dodaj cukier aby połączył się z tłuszczami. Po ostudzeniu masy dodaj kawę, kakao, mąkę, miód, przyprawę piernikową, dżem i ubite jajka. Na sam koniec stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą. Wyrabiaj do powstania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na co najmniej na 2 doby w chłodne i ciemne miejsce.

Po 2 dniach ciasto wałkujemy i możemy wycinać świąteczne wzory. Pierniczki warto przygotować wcześniej, aby skruszały i były gotowe go lukrowania lub dekorowania czekoladą i bakaliami.

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki – przed pieczeniem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Świąteczne pierniczki
Autor
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)