Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Baba drożdżowa – nie tylko na Wielkanoc

Baba drożdżowa – nie tylko na Wielkanoc

Baba drożdżowa

Baba drożdżowa kojarzy się głównie z okresem świąt Wielkanocnych. Mój przepis jest prosty i nie wymaga dużo wysiłku. To jest przepis, który zawsze się sprawdza.

Składniki – co potrzebujemy: 

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 paczka suchych drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • Rodzynki lub żurawina

Co robimy?

Przygotowanie jest proste.

Najpierw musisz ubić całe jajka z cukrem, a następnie dodać sól.

W następnym kroku podgrzej w rondelku mleko z margaryną, ale tak by mleko nie było gorące, a le margaryna musi być rozpuszczona.

Następnie do wcześniej ubitych jajek dodaj ciepłe mleko z margaryną. Na końcu wsyp drożdże i mąkę.

Do tak przygotowanego ciasta możesz dodać żurawinę lub inne owoce, które lubisz. Całość ciasta musisz teraz wyrabiać przez około 10 minut tak by wszystkie składniki się utworzyły w jednolitą masę i ciasto nabrało powietrza.

Tak przygotowane ciasto trzeba odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po godzinie włóż ciasto do silikonowej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz je przez około 40 minut.

Po wyjęciu pozwól mu ostygnąć. Możesz polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

baba drożdżowa - nazielonymtalerzu.pl
 


 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Baba drożdżowa
Autor
Opublikowany
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)