Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Bułki do burgerów i nie tylko – prosty przepis

Bułki do burgerów i nie tylko – prosty przepis

 Bułki do burgerów

Dobry burger może obyć się bez sałaty, sosu, a nawet kotleta wołowego (patrz wege burgery), ale żaden dobry burger nie może istnieć bez dobrej bułki.

 

Dzisiaj prosty przepis na bułki do burgerów.

 

Czego będziemy potrzebować:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 100g masła
  • 150ml wody
  • 150ml mleka
  • Sól
  • 1 jajko
  • Sezam

Ale jak to zrobić?

Do miski lub na stolnice wysyp mąkę i dodaj drożdże. Uformuj mały kopiec, jeśli ciasto będziesz robić ręcznie. Następnie dodaj mleko, wodę i rozpuszczone w rondelku masło.

 

Ciasto powinno wyrabiać się w robocie przez około 15-20 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić do haka. Jeśli ciasto wygląda na wilgotne i lepi się do haka, dodaj trochę mąki i wyrabiaj je przez parę minut..

 

Kiedy masz wyrobione ciasto pozostaw w cieple na około 40-45 minut. Możesz ciasto postawić na grzejniku, ale wtedy musisz je kontrolować, aby nie wykipiało z naczynia w którym rośnie.

 

Po 45 minutach wyciągnij ciasto i uformuj bułki. Z tej ilości mąki powstają 4 bułki. Należy pamiętać o odstępach między przygotowanymi kulkami, one jeszcze nam urosną. Po uformowaniu bułek, odstaw je na kolejne 40-45 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

bułki do burgerów - nazielonymtalerzu.pl

 

Po około 25-30 minutach włącz i rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

 

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp sezamem lub innymi nasionami na które masz ochotę. Polecam nasiona czarnuszki, dają niesamowity aromat i zaskakujący smak pieczywa.

bułki do burgerów - nazielonymtalerzu.pl

Wyrośnięte kuleczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Jak poznać kiedy bułeczki są gotowe? Musisz postukać palcem w spód bułki. Jak słyszysz głuchy dźwięk, to są gotowe. Gdyby bułka nie była gotowa, a już była rumiana to możemy je przykryć od góry folią aluminiową.

Finał

Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie kroicie pieczywa odrazu po wyciągnięcia z pieca, wiem, że kuszą aby ich spróbować. Jeśli chcemy je wykorzystać do burgerów, to poczekajmy, ponieważ bułka będzie lepiej się grillować.

Tak wyglądają bułeczki po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu. W tle burgery i rozgrzana patelnia grillowa.

bułki do burgerów - nazielonymtalerzu.pl

Smacznego.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułki do burgerów
Autor
Opublikowany
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)