Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Różowy sernik – smak wakacji

Różowy sernik – smak wakacji

Smak wakacji, smak sernika

Wakacje się zaczęły, na dziś postanowiłam przygotować sernik na zimno.

Do przygotowania tego sernika potrzebne są oprócz składników jest forma. Ja używam formy do sernika firmy Tupperware, gdzie jest możliwość wyboru, robienie sernika z “dziurką” lub bez.

Przepis na sernik

Do przygotowania sernika potrzeba:

    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 2 pojemniki serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
    • pół szklanki żurawiny
    • żelatyna

W garnku rozpuszczamy galaretkę. Wlewamy galaretkę do foremki Tupperware’a i odstawiamy do wystygnięcia.

Do szklanki wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny i zalewamy ciepłą wodą do wysokości połowy szklanki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Następnie do miski wrzucamy serek. Gdy żelatyna będzie dość “sztywna” wkładamy ją do rondelka z ciepłą wodą i rozpuszczamy. Gdy rozpuści się to wlewamy do miski z serkiem i mieszamy oraz dodajemy żurawinę.
Gdy galaretka będzie “na pół” zgęstaniała, to delikatnie wlewamy serek do formy i zamykamy. Formę odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Na drugi dzień delikatnie otwieramy górę i kładziemy na talerz. Następnie otwieramy kolejne części i gotowe.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rózowy sernik
Autor
Opublikowany
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)