Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Babeczki drożdżowe z żurawiną i morelą

Babeczki drożdżowe z żurawiną i morelą

Babeczki z żurawiną i morelą

Dziś przygotowałam drożdżowe babeczki z suszoną żurawiną i morelą. Jest to przepis pracochłonny, ale warto… 🙂

Przepis na babeczki

Do przepisu potrzebujemy:

    • 500 g mąki
    • 50 g drożdży
    • 6 żółtek
    • 100 g masła
    • 100 g cukru
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżeczki esencji waniliowej
    • szczypta soli
    • paczka suszonych moreli
    • paczka suszonej żurawiny
    • cukier puder do dekoracji

Na początek musimy przygotować zaczyn z drożdży.

Do miseczki kładziemy drożdże, 1 łyżkę cukru i ucieramy tak aby powstała jednolita masa.

Następnie do tak przygotowanej masy dodajemy łyżkę mąki i łyżkę mleka. Mieszamy wszystko razem tak aby się wszystko połączyło i odstawiamy na około 30 minut.
Resztę mąki wsypujemy do wysokiego naczynia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze około 100 stopni przez 10 minut.

Przez ten czas do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Następnie dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Żółtka ubijamy z cukrem do momentu podwojenia ich masy.

Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy do tego nasz zaczyn. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodajemy żurawinę i pokrojone suszone morele. Ciasto odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200 stopni.
Blaszkę na babeczki dokładnie smarujemy masłem tak aby ciasto nie przywierało. Babeczki wykładamy na blaszkę do 2/3 jej wysokości i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po 30 minutach wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Jak ostygną, posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.