Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Majonez domowy

Majonez domowy

Majonez

Dzisiaj zrobimy coś bez czego dobra kanapka lub sałatka nie może się obejść – majonez

Smakuje inaczej niż zakupiony w sklepie, ma też inny kolor i zapach. Idealny jest do sałatek i różnego rodzaju dipów i sosów.

Potrzebujemy:

  • 2 żółtka (jajka muszą być świeże)
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Żółtka wbijamy do miski. Następnie dodajemy kolejne składniki, musztardę, ocet i na samym końcu olej i ucieramy do momentu kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jasnożółty. Należy pamiętać aby ucierać zawsze w jednym kierunku. Kolejny krokiem to doprawienia do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Gotowe. 🙂