Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Rogaliki z serka homogenizowanego

Rogaliki z serka homogenizowanego

Rogaliki bardzo proste.

Na dziś przygotowałam coś lekkiego i szybkiego. Rogaliki kojarzą się z ciastem drożdżowym, które jest bardzo pracochłonne. Ja postanowiłam zaproponować rogaliki z serka homogenizowanego.

Potrzebne będzie nam:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 serek homogenizowany
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • dowolny dżem ( ja wybrałam kilka: wiśniowy, truskawskowy, powidła śliwkowe, ale zamiast dżemu można dać czekoladę lub jabłko)
  • 1 zółtko do posmarowania rogali
  • cukier do posypania na rogale

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewany na stolnice dodajemy masło i mieszamy razem do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko i serek. Całość mieszamy. Tak przygotowanie ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażalinika.

Po tym czasie ciasto wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczkę dżemu i zawijamy na “rogalika”. Tak robimy do momentu wykorzystania całości ciasta. Takie ciasteczka kładziemy na blachę i smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

Rogaliki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.