Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Ryba w cieście francuskim – miruna

Ryba w cieście francuskim – miruna

Ryba i ciasto francuskie

Tym wpisem udowodnię, że w cieście francuskim zapiec można wszystko na co mamy w danej chwili ochotę. Postanowiłam upiec mirunę w kiszonej kapuście z pieczarkami.

    Potrzeba nam:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ugotowanej kiszonej kapusty
  • 2 filety Miruny (może być dowolna ryba)
  • 2 łyżki usmażonych i pokrojonych pieczarek
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • sól, pieprz

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie rozwijamy opakowanie ciasta francuskiego i dzielimy je na 2 części, jedną trochę większą od drugiej. Na większej części ciasta układamy najpierw ugotowaną kapustę kiszoną, potem rybę. Na rybie układamy usmażone pieczarki. Kolejnym elementem jest wcześniej upieczona czerwona papryka.

Na mniejszej części ciasta nacinamy paski i kładziemy tak przygotowane ciasto na naszą rybę. Smarujemy jest żółtkiem, żeby po upieczeniu miało ładny kolor.

Tak przygotowaną rybę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Można podać z dipami