Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Miruna z pomarańczą – prosty przepis

Miruna z pomarańczą – prosty przepis

Wspomnienia świąt

Jeszcze parę tygodni temu ucztowaliśmy przy wigilijnych stołach, a ja postanowiłam wrócić do potraw, które można przygotowywać nie tylko od święta. Dzisiaj będzie miruna z pomarańczą.

Przepis na miruna z pomarańczą

Do takich przepisów należy właśnie Miruna z pomarańczą.
Do przygotowanie potrzeba nam:

  • 1 kg ryby Miruny
  • mąka do panierowania ryb
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, cząber i tymianek
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia

Mąkę mieszamy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie obtaczamy ryby w mące z przyprawami. Tak panierowane ryby smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażoną rybę odkładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

Sos do ryby przygotowujemy następująco. Do małego garnka trzemy skórkę z jednej pomarańczy, którą wcześniej została przez nas sparzona. Gdy już mamy startą skórkę wyciskamy sok z 2 dużych pomarańczy dodajemy łyżkę sosu sojowego, miód, solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Sos gotujemy, mieszając do momentu gdy będzie gęsty. Usmażone ryby układamy na półmisek i polewamy gęsty sosem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Miruna z pomarańczą
Autor
Opublikowany
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)