Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Peczakotto, czyli risotto z pęczaku z pomidorami

Peczakotto, czyli risotto z pęczaku z pomidorami

Penczakotto, czyli rissoto z pęczaku.

Kasza pęczak jest mało przez nas wykorzystywana w kuchni, dlatego postanowiłam przygotować danie, gdzie odegra główną rolę i zrobiłam z niej peczakotto, czyli po prostu risotto z pęczakiem z pomidorami.

Co potrzebujemy do peczakotto?

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 1 cebulę dumkę
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • puszkę pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka w proszku
  • 3 szklanki wody
  • oliwa

Co robimy?

Rozgrzewamy wysoką patelnię. Następnie wlewamy do niej oliwę. Gdy ta już się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną drobno dymkę i smażymy do momentu kiedy się zeszkli.

Później dodajemy pokrojony drobno czosnek i posiekane suszone pomidory. Smażymy przez około  5 minut.

Następnie wrzucamy 2 woreczki kaszy pęczak i smażymy mieszając przez kolejne 5 minut. Po tym czasie na przemian dodajemy 1 szklankę wody i mieszamy aż do wchłonięcia przez kaszę i następnie pół puszki pomidorów.

Znów woda i następnie pomidory do momentu aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Kolejnym etapem jest doprawienie naszego peczakatto. Dodajemy sól, pieprz, 4 łyżeczki słodkiej papryki i zioła prowansalskie. Ja dodatkowo dodałam jeszcze przyprawę suszone pomidory z bazylią i czosnkiem.

I pyszne risotto z kaszy pęczak gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Penczakotto, czyli risotto z kaszy pęczak
Autor
Opublikowany
Czas całkowity
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)