Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Muffinki z twarogiem- babeczki

Muffinki z twarogiem- babeczki

 

Uwielbiam słodkie w szczególności właśnie małe muffinki. Właśnie małe bo są one na jeden kęs i od razu mam więcej siły. Jednak te muffinki są nieco inne, przez swój jeden składnik, który zmienił cały jej smak, mianowicie biały twaróg.

Do ciasta na babeczki potrzeba:

  • 250 g mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków
  • 1 jajko

Masa twarogowa:

  • 250 g twarogu
  • 2-3 łyżek cukru
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 1 żółtko

Mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, mleko, jajko, wanilię i czekoladę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy.

Twaróg rozgniatamy z cukrem, żółtkiem i wanilią.

Do foremek na babeczki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości formy. Na środku układamy łyżeczkę twarogu.

Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.