Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

 

Coś na dziś to pierogi leniwe, coś co bardzo prostego i łatwego.

Potrzebne jest:

  • 2 kostki białego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

 

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce, następnie wbijamy do niej 2 jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól, cukier  i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto musi by puszyste.

Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy z nich wałek. Następnie go spłaszczamy i kroimy kluseczki.

Wrzucemy je do gotującej lekko słonej wodzie przez około 3 minuty do momentu aż wypłyną

Pierogi leniwe podajemy z bułką tartę. Pycha.