Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Lato to najlepszy czas na cukinię,  ponieważ jest tania i łatwo dostępna. Ja postanowiłam przygotować na dziś placki z cukinii.

Do tego potrzeba

  • 1 cukinii duża lub 2 małe
  • 1 jajko
  • 2-4 szklanek mąki
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gdy mamy dużą cukinię należy ją obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Jeśli mamy małą to tylko dokładnie umyć pod ciepłą wodą.  Tak przygotowaną cukinię należy teraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić tak by puściła sok. Odstawić na 10 minut.

Po 10 minutach wylewamy sok z cukinii, wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki nam się ładnie połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Gdy olej będzie dość rozgrzany to smażymy placek tak by się zrumienił z dwóch stron. Usmażony placek odkładamy ma ręcznik papierowy by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Podawać można z jogurtem typu greckiego.