Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Kolejny wpis pokazujący co można przygotować mając jedynie jedną cukinię.

Potrzeba:

    • 1 cukinia
    • 500 g mięsa mielonego
    • 1 szklanka kaszy kuskus
    • ser żółty
    • przecier pomidorowy
    • 1 łyżka ketchupu
    • mieszanka przyprawa do gyrosa
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz

Cukinię obieramy ze skóry i pozbawiamy ją pestek, następnie solimy środek cukinii. Odstawiamy na 10 minut.

Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją gorącą wodą, tak żeby kasza została przykryta wodą. Zostawiamy ją tak długo puki woda nie będzie wchłonięta przez kaszą

Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Do smażącego się mięsa dodajemy przyprawę do gyrosa, około 3 łyżek i dalej smażymy.

Cukinię należy przetrzeć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i wstawić ją na 15 minut do piekarnika pod folią aluminiową na 10 minut, by ją trochę podpiec.

Kaszę wsypujemy do dużej miski następnie dodajemy do niej usmażone mięso, a na patelni robimy sos.

Sos robimy z przecieru pomidorowego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 3 łyżki przecieru pomidorowego i smażymy przez 4 minuty, po tym czasie wlewamy do patelni pół szklanki wody. Smażymy ciągle mieszając. Gdy płyn nam się zredukuje do połowy wrzucamy do miski z mięsem i kaszę. Dokładnie mieszamy całość. I doprawiamy.

Z piekarnika wyciągamy cukinię i faszerujemy jej środek. Na wierzch kładziemy żółty ser. Tak przygotowaną cukinie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.