Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Tarta z borówką i wanilią

Tarta z borówką i wanilią

Dziś coś słodkiego… Tarta z borówką amerykańską.

Przepis na ciasto wzięłam z przepisu Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Natomiast do przygotowania kremu potrzebne jest:

  • 6 żółtek
  • półszklanki cukru
  • półszklanki mąki
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Do rondla o grubym dnie wrzucić 6 żółtek i starannie wymieszać z cukrem. Ubijać do momentu kiedy masa stanie się jasnożółta i puszysta. Dodaj mąkę i wymieszaj starannie. Podczas mieszania wlej cienkim strumieniem mleko. Postaw na średnim ogniu i mieszaj powoli i miarowo, ubijając, docierając do całej powierzchni rondla do czasu aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło i aromaty. Odstaw do wystygnięcia.

Tak przygotowany krem wlej na ostudzone ciasto i udekoruj je borówką.