Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Sałatka z kaszy i tuńczyka

Sałatka z kaszy i tuńczyka

 

Z racji lata postanowiłam zrobić coś pysznego i szybkiego. Jest to sałatka z kaszą i tuńczykiem, która jest zdrowa, syta i szybko się ją robi, bo po co spędzać czas w kuchni mogąc robić coś innego…

Do tej sałatki potrzeba:

  • 1,5 paczki kaszy gryczanej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia (można ją ugotować dzień wcześniej)
Obieramy ugotowane 3 jajka na twardo i kroimy a następnie dodajemy do wystudzonej kaszy.
Dodajemy tuńczyka i pokrojona w kostkę czerwoną paprykę i pokrojone kiszone ogórki, które wcześniej obrałam ze skórki. Całość doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatkę tę można wzbodacić o kiełki, które osobiście uwielbiam i które dodałam po jednej garści słonecznika, fasoli mung i rzodkiewki. Jeszcze raz mieszamy aby wszystkie składniki się ładnie ze sobą połączyły.