Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Sałatka z brokułami

Sałatka z brokułami

 

Robiąc cotygodniowe zakupy postanowiłam kupić brokuła i przygotować z niego “błyskawiczną” sałatkę. 🙂

Na mojej zakupowej liście do przygotowania tej sałatki są:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie sera Feta
  • 1 cebula
  • półszkalnki pestek słonecznika
  • 2 łyżki przyprawy Maggi
  • 4 łyżki majonezu

Brokuł dzielimy na małe “różyczki” i gotujemy około 10 minut, żeby były al’dente. Ugotowane ostawiamy je do ostygnięcia, w między czasie kroimy cebulę w półkrązki i wsypujemy do naszych brokułów. Kroimy ser feta w kostkę i również dodajemy do naszej sałatki. Pestki słonecznika wrzycamy na rozgrzaną patelnię i prażymy je do momentu uzyskania złotego koloru. Po tym czasie wrzucamy je do reszty.
Sos robimy mieszając 4 łyżki majonezu z przyprawą Maggi i oba składniki mieszany do momentu uzyskania jednolistej masy. Następnie polewamy sałatkę sosem i mieszamy tak by wszytko było ze sobą ładnie połączone.