Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Pulpeciki z indyka z grzankami cytrynowo-bazyliowymi

Pulpeciki z indyka z grzankami cytrynowo-bazyliowymi

Na dziś przygotowałam coś równie szybkiego, ale najważniejsze-  smacznego. Są to pulpeciki z piersi indyka w sosie pomidorowym z grzankami z masłem cytrynowo-bazyliowym

Do pulpecików potrzeba:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • pół czerwonek papryki, pokrojonej w drobna kostkę
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonych pomidorów
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Mięso wrzucamy do miski dodając pokrojoną w drobną kostkę paprykę, bazylię, suszone pomidory, słodką paprykę, bułką tartą, sól i pieprz. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie wstawiamy wodę do ugotowania naszych pulpecików. Z mięsa formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do gotującej się wody. Po około 10 minutach wyciągamy je.

Do sosu pomidorowego potrzeba:

  • 8 pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczek bazylii

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Następnie wrzucamy je na patelnię i smażymy dodając nasze przyprawy. Gdy sos będzie już dość gęsty wrzucamy do niego nasze wcześniej przygotowane pulpeciki i dusimy je około 10 minut.

Pulpeciki mamy gotowe, można je podać z ryżem lub gotowanymi warzywami, ale ja mam inną propozycję.

Grzankami z dodatkiem masła cytrynowo-bazyliowego.

Grzanki przygotowałam z 2 bułek, które pokroiłam i położyłam na patelni do uzyskania brązowego koloru.

Do przygotowania masło potrzeba:

  • 2-3 łyżek miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 kropki tabasco
  • sól i pieprz

Całość składników wrzucamy do małej miseczki i mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Jednolitą masą smarujemy nasze jeszcze ciepłe grzanki.
Podajemy tuż po przygotowaniu.