Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Klasyczna sałatka z tuńczykiem

Klasyczna sałatka z tuńczykiem

 

Latem chcemy jak najmniej czas spędzać przygotowując jedzenie. Ja postanowiłam przygotować klasyczną sałatkę z tuńczykiem, klasyczna bo jak klasyczna bez sałaty…. 🙂

Do jej przygotowania potrzebna będzie:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • pół papryki czerwonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • 1 młodą cebulę
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 puszka tuńczyka
  • sól pieprz

Liście sałaty drzemy na mniejsze i wrzucamy do miski. Następnie kroimy w drobną kostkę pół czerwonej papryki i całą cebulę. Ugotowane jajka na twardo obieramy, kroimy i dodajemy do sałaty. Pomidory, sparzone należy obrać, pokroić  i ułożyć kolejną warstwę. Kiszonego ogórka obieramy ze skórki, kroimy a następnie dodajemy na pomidora. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy tuńczyka rozkładając go na całej powierzchni sałaty i delikatnie mieszamy całość sałatki.

Ja przygotowaną sałatę podałam z grzankami.