Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Chłodnik

Chłodnik

 

Idealną zupą na ciepły dzień jest dla mnie chłodnik, czyli zupa na zimno… 🙂

Do przygotowanego chłodnika potrzebna będzie:

  • Pęczek młodych buraków
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 2 młode ziemniaki
  • pół młodego selera
  • 4 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 łyżka octu winnego, czerwonego
  • sół, pieprz
  • 1 łyczeka cukru

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie obieramy je i kroimy. Gotujemy z nich wywar warzywny. Kroimy liście buraka razem z bulwą i dorzycamy je do gotujacych się juz warzy do czasu aż zmiękną. Między czasie gotujemy również jajka na twardo. Gdy wszystkie warzywa będą już wystarczająco miękkie zdejmujemy zupę z palinika i odstawiamy do wystygnięcia. Całość doprawiamy solą, pieprzem, octem i łyżeczką cukru.
W momencie gdy zupa będzie zimna możemy dodać jogurt naturalny. Całość mieszany i podajemy.