Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Zapiekanka z Porem i Indykiem

Zapiekanka z Porem i Indykiem

Zapiekanka najczęściej kojarzona jest z makaronem czy ziemniakami. Ja postanowiłam spróbować zrobić ją inaczej, właśnie z porem w roli głównej.

Do zapiekanki potrzeba:

  • 1 por
  • pół kilo piersi z indyka
  • przyprawy: papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • sos pomidorowy
  • żółty ser

Pierś z indyka kroimy w bardzo cienkie plastry i przyprawiamy.
Następnie kroimy cienko również pora.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Na to kładziemy przyprawione mięso, następnie por i tak na zmianę. Ostatnią warstwą powinna być pierś z indyka, którą polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do pieca na 20 minut.
Po tym czasie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy kolejne 20 minut.
Ja tę zapiekankę podałam z klasycznym sosem czosnkowym i tysiąca wysp.