Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Na dziś przygotowałam coś równie prostego i szybkiego, tarta. Jest ich wiele rodzai, na słodko czy też nie. Jakby jej nie przyrządzić zawsze jest pyszna. Ja najbardziej lubię wersję właśnie ze szpinakiem i kurczakiem.

 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • pół szklanki wody
  • 125 g masła

Farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g twarożka ze szczypiorkiem
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pierś kurczaka
  • ząbek czosnku

Mąkę przesiewamy na stolnicę następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i łączymy je razem. Do masy dodajemy żółtko i wodę. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny, żeby się schłodziło.
Zabieramy się do farszu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pierś kurczaka, gdy już będzie podsmażona ściągamy kurczaka i wrzucamy umyte liście szpinaku i solimy.
Gdy cały szpinak straci wodę wykładamy z patelni i siekamy. Posiekany szpinak wrzucamy do miski, w której już mamy usmażonego kurczaka.Następnie dodajemy twarożek, połowę żółtego sera i ząbek czosnku.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy ciasto do foremki do tarty. Ciasto podpiec należy około 10 minut następnie farsz szpinakowy. Na wierzch sypiemy resztę sera i całość pieczemy jeszcze 20 minut.