Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Kotlet schabowy na smalcu wieprzowym

Kotlet schabowy na smalcu wieprzowym

 

Dzisiaj coś prostego, ale bardzo pysznego. Kotlet schabowy, podstawa kuchni polskiej.

Do przyrządzenia kotleta potrzebujemy:

  • 1/2 kilograma schabu (zrobimy z tego 4 duże kotlety)
  • dwa jajka
  • bułka tarta do panierki
  • smalec wieprzowy do smażenia

Schab kroimy na grube plastry. Następnie rozbijamy je tłuczkiem, solimy i posypujemy pieprzem. W między czasie mieszamy jajka z wodą. Zanurzamy kotleta w bułce tartej, jajku a na koniec znowu w bułce. Na patelnie wrzucamy smalec i czekamy aż się rozpuści. Kotlety smażymy z obu stron, aż panierka zrobi się brązowa. Podajemy z ziemniakami i zestawem surówek. Bardzo dobry jest na ciepło, ale również jest wyśmienity na drugi dzień w kanapce. W tym przypadku podałam z pomidorami koktajlowymi i piwem z browaru Bojan do picia.