Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to ciasto odpowiednie na każdą okazję.
Poniższy przepis jest bardzo prosty i samo ciasto robi się stosunkowo szybko, choć długo się piecze, ale stwierdzam, że na ten smak warto czekać…

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szkl. oleju
  • 2 marchewki drobnostarte
  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 4 łyżeczek cynamonu lub też przyprawy piernikowej
  • 1 jabłko
  • cukier puder lub tabliczka czekolady

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać stopniowo mąkę, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Na końcu dodać marchew i pokrojone w kostkę jabłko. Warto dodać również orzechy dla wzbogacenia smaku.
Ciasto należy piec przez koło 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ja ciasto na początku piekłam w temperaturze maksymalnej (250 stopni) przez jakieś 20 minut, a potem 150 do 180 stopni. Przed podaniem można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.