Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Makaron z mulami

Makaron z mulami

 

Dzisiaj coś wykwintnego a zarazem prostego, makaron z mulami. Mule to inaczej małże. Bardzo dobre, choć nie doceniane w Polsce.

Potrzebne będzie nam:

  • Mięso z muli (zawartość muszli, już oczyszczona)
  • Oliwa z oliwek lub olej czosnkowy
  • Ząbek czonsnku
  • Makaron spaghetti i conchiglioni (duże muszle)
  • natka pietruszki
  • szczypta papryki, soli i pieprzu
  • 1/3 szklanki wody

 

Wstawiamy wodę na makaron. W między czasie do wyższego rondla wlewamy oliwę i podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, aż do zrumienienia. Zamiast podsmażania czosnku, możemy wykorzystać oliwę czosnkową. Do rozgrzanej oliwy, ostrożnie wlewamy wodę. Następnie dodajemy mule i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy paprykę, sól i pieprz. Gotujemy. Makaron powinien kończyć się gotować. Odcedzamy i dodajemy sos z mulami. Na koniec dodajemy natkę i podajemy natychmiast.