Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek

 

Z racji dzisiejszej okazji postanowiłam umieścić coś właśnie w tym temacie. Mój wybór jak zresztą sądziłam był bardzo prosty – Faworki, określane również jako chruściki czy chrust.

Przepis ten jest łatwy i prosty w przygotowaniu, potrzebujemy jedynie:

  • 4 żółtka
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kwaśna śmietana bądź jogurt naturalny typu greckiego
  • łyżka octu (może być winny)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Mąkę wysypujemy na stolnicę mieszamy z żółtkami, śmietaną, octem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy ciasto i tniemy je w paski, które dzielimy na mniejsze nacinając środek. Jeden z końcówki wyciętych pasków władamy w nacięty otwór.

Takie ciastko smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażony chrust odkładamy na ręcznik papierowych. Następnie posypujemy cukrem puderem