Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Makaron z indykiem w sosie z mascarpone.

Makaron z indykiem w sosie z mascarpone.


Makaron jest to jedna z najprostszych rzeczy do zrobienia w kuchni. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania.

Potrzebujemy jedynie:

  • Dowolny makaron ( ja wykorzystałam spaghetti)
  • Pierś indyka
  • Połowa czerwonej cebuli i średniego pomidora
  • Małe opakowanie serka Mascarpone
  • Przyprawy (sól pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn)

Paczkę makaronu ugotowałam w osolonej wodzie, tak by był al’dente.

Pierś indyka pokroiłam w małą kostkę, posypałam ją wymienionymi przyprawami. Następnie wrzuciłam ją na dużą patelnię i smażyłam. Do tego dorzuciłam drobno pokrojoną cebulę, żeby się razem dusiła. Następnie sparzoną połowę pomidora obrałam ze skórki i wycięłam z niej miąższ, pokroiłam w drobną kostkę, którą dodałam do duszącego się już na patelni indyka z cebulą. Gdy mięso indyka było już odpowiednio podsuszone dodałam  serek mascarpone, by cały się rozpuścił. Następnie dorzuciłam do niego wcześniej ugotowany makaron i mieszałam tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

i efekt mojej pracy wygląda właśnie tak. 🙂

zdjęcie5