Jedzenie, kuchnia, restauracje, gotowanie

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ostatnio zainteresowałam się dodawaniem warzyw do ciast. Połączenie tych elementów, wydaje się na pierwszy rzut oka nie możliwe, ale to jest moja wersja ciasta czekoladowego, do której dodałam buraka.

Do jego przygotowania potrzeba:

  • 250 g. cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 mały burak
  • 4 – 5 łyżek kakao
  • 50 g. orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 tabliczka czekolady

Jajka ubić z cukrem pudrem, do czasu jak podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodajemy miód. Następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy . Na sam koniec należy dodać drobno startego buraka i olej. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku przez 30 do 40 minut w temperaturze 200 do 250 stopni. Jak ciasto wystygnie polewamy na nie roztopioną tabliczkę czekolady.